Vantar – Gloves and mittens

I ett litet hörn av det lilla museet jag nämnt tidigare finns nu ett “handskfack”. Nike Air Max 90 II CamouflagDame Det är en liten utställning av vantar från Sverige och Shetland. Nike Darwin Goedkoop I utställningen finns vantar ur Shetland Textile Museums samlingar samt vantar från norra Sverige. Nike Air Max 2017 Goedkoop Vantarna visar på likheter och skillnader mellan vantar från olika miljöer. Ett exempel på likhet t ex är färg! Porjusvanten och den Fair Isle mönstrade fingervanten har samma glada färger.GloveCompartment03 Ett annat exempel på likhet; fiskarens och skogshuggarens arbetsvantar ser nästan likadana ut. Nike Air Max Heren Goedkoop Grå utan några som helst utsmyckningar. Air Max Zero Goedkoop De ljusbruna fingervantarna är stickade av ett handspunnet garn, men inte fårull utan Shetlandsponny! I den lilla ramen är nog de absolut minsta vantar jag sett. Om handen var liten nog skulle man upptäcka att de är ett par fullt fungerande vantar. Tack Kerstin och Elise för lån av vantar ur era samlingar. Nike Air Max 2017 Dame Goedkoop In a small corner of the Shetland Textile Museum I have set up a little exhibition of gloves and mittens. The idea is to show similarities and differences between mittens from Sweden and Shetland. One similarity is colour, the Fair Isle knitted gloves and the “Porjusvante” use the same colours. Working mittens are also very similar between the Shetland fisherman och the North Swedish lumberjack, grey and simple. The light brown gloves are not knitted with wool from a sheep but “wool” from a Shetland pony! Framed are the smallest mittens I’ve ever seen.

2 thoughts on “Vantar – Gloves and mittens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *