Sälar – Museum – Seals

Shetland Textile Museum är inrymt i en byggnad från 1780. Sedd från utsidan ger den ett strängt intryck men skenet bedrar. Det är ett underbart och vänligt hus som numera hyser ett fantastiskt textilt arv.The Böd 005 Huset var på sin tid en fiskestation där man på bottenvåningen förvarade salttunnor och annat nödvändigt för fisket och på den övre våningen och vindsvåningen bodde förvaltaren med familj och tjänstefolk.

Nu är är den lilla shoppen på första våningen och utställningslokalen på andra och överst i huset förvaras samlingarna.

The Böd 008Väggarna är halvmetertjocka och golvet består av stora stenplattor.

De vitrappade väggarna ger ett ljust intryck, trots de små fönstren. När huset byggdes var glas dyrt, det var till och med belagt med hög skatt, därav de små fönstren.

Huset ligger vid strandkanten där en småbåtshamn numera tar upp störreThe Böd 004 delen av stranden. Vid den här tiden på året, vid högvatten, får jag nya kamrater att prata med. Sälar! De senaste dagarna har det varit ett gäng på 7-8 stycken som vilar, leker och umgås med varandra.

Riktigt roligt för en inlandsbo att få se!

 

The Bod of Gremista is the home of the Shetland Textile Museum. Built in 1780 it was originally a fishingstation where the manager and his family and servants lived on the first and second floor and the store for salt and other things were  on the bottom floor. The bottom floor is now our shop and the exhibitions are on the first floor and the collection is kept on the second.

Right now, when the tide is in, the little bay behind the museum is full of birds and seals. Everyday I have new companions to watch while they rest, play and just spend time with each other. Lovely!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *