Muddar – Wristwarmers Gloveboards

Det mesta som stickas i det härliga shetländska garnet måste formas och sträckas. På nysvenska har man börjat säga “blocka” efter den engelska termen blocking.  Det kan man göra på olika sätt, stickar man t ex  fingervantar kan de formas på ett “glove board”. Gloveboards

Att använda olika “boards” är vanligt på Shetland där man använder olika trämallar för olika stickade alster. Från riktigt små till barnvantar till stora ramar där man spänner ut sjalar.

wristwarmersAtt forma det man stickat genom att tvätta och sträcka ut det bör man nog göra med det mesta stickat av ullgarn. Fibrerna lägger sig till rätta och plagget får en fin finish, både till yta och form. Muddarna har jag bara tvättat, valkat lite och sedan format för hand och lagt på tork. Svårare än så behöver det inte vara.

To block your knitting is something we all can do, not just the knitters on Shetland. We might not own all the boards used for different knitted items but we can definitly wash and shape. Shetland knitters have used different kinds of boards to block just about everything knitted in shetland wool. Jumper boards, glove boards, hap boards and so on…

The wristwarmers are just washed, felted just a little bit, shaped by hand and laid flat to dry.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *